You are here: Home Het Beeld-snyders Kunst-kabinet
Document Actions

Het Beeld-snyders Kunst-kabinet

Het Beeld-snyders Kunst-kabinet: Francis van Bossuit en het Hollands Classicisme

tekst: Margreet van der Hut, databases en redactie: Erik P. Löffler (RKD)

opgedragen aan prof. dr. Chr. Theuerkauff

 


In het jaar 1727 verscheen het Beeld-snyders Kunst-kabinet, een bundel van negentig etsen naar sculpturen van de Zuid-Nederlandse beeldsnijder Francis van Bossuit (1635?-1692). 1 De prenten werden vervaardigd door Matthijs Pool (1676-1740) naar tekeningen van zijn schoonvader Barend Graat (1628-1709) uit het bezit van verzamelaar Jeronimus Tonneman (1687-1750), aan wie uitgever Pool het boek opdroeg.

Francis van Bossuit had geruime tijd in Italië geleefd en gewerkt en daar inspiratie opgedaan voor de beeldjes en reliëfs in ivoor, palmhout en terracotta die in het Beeld-snyders Kunst-kabinet zijn afgebeeld. Zijn werk was populair onder verzamelaars van classicistische kabinetsculptuur en bij kunstenaars, die de sculpturen hebben nagetekend en composities en motieven in hun schilderijen hebben verwerkt.[1]

Beeld-snyders Kunst-kabinet, Door den Vermaarden Beeldsnyder Francis van Bossuit, in Yvoor Gesneeden en Geboetseert, in 't Koper gebragt, naar de Teekeningen van Barent Graat door Mattys Pool, Amsterdam (M. Pool) 1727.